Breaking News

Turistvegen over Folgefonna

Den gamle Turistvegen over Folgefonna starter ved Sunndal i Hardanger, går over breen og ned til Odda. Vi var heldige med været og tok turen 26. – 27. juni 2021. Turen betyr 1500 meter opp, krysning av bre og 1500 meter ned.

Odd Petterson, Per Hunnes Hansen og Knut Skallerud tok turen siste helg i juni, kjørte fra Osloområdet etter lunsj på fredag, parkerte en bil i Tokheim ved Odda, overnattet hos familie i Hardanger og startet fra Sunndal lørdag morgen kl 10. Været var nydelig og varmt da vi med optimistisk mine gikk de første kilometrene innover Bondhusdalen. Endelig var vi heldige med været! Vi har hatt dårlig vær på to turforsøk hittil i år. 500 meter før Bondhusvatnet tok vi av veien og fulgte den gamle Keiserstien som nå er omdøpt til Turistvegen, da det reist tvil om keiser Wilhelm virkelig har vært der.

Oppover og oppover gikk vi på bred fin sti, som svingte seg frem og tilbake opp til Garshammarstølen, der vi traff far og 2 sønner fra slekten Sunndal/Bondal som eier stølen. Litt ovenfor stølen ligger Botnavannet der vi tok en lang rast med brødskiver og te og jammen badet ikke Per også.

Videre oppover på smalere sti og brattere etterhvert. Vi bommet litt på veien da det lå endel snø rett før sherpatrappene som førte oss opp til Breidablikk, der vi traff Anne Kari Enes fra DNT. Videre var det flott å gå oppå ryggen på Fonnanuten bort til Fonnabu (1444 moh), selv om tåka kom og gikk. 6 timer brukte vi opp fra Sunndal.

På Fonnabu var det stor stemning kvelden før den offisielle åpningen av ny fløy på Fonnabu. Helt ny spisesal og nytt kjøkken var blitt veldig fint. Representanter fra Bergen og Hordaland turlag og lokalforeningen Kvinnherad Turlag var tilstede og dagen etter skulle ordføreren komme for den høytidlige klippingen av snora.

Se mer om åpningen: Storstova på Fonnabu offisielt åpnet — Bergen og Hordaland Turlag

Etter en veldig hyggelig pause ved Fonnabu, ble vi guidet bort til innsteget til breen av hyttebestyrer Anne Kari og en kollega fra turlaget. Vi festet 40 meters tauet vårt til klatreselene og hadde isøksene klare, stilte inn kompasskursen og sjekket gps på mobilen på www.norgeskart.no. Førstemann gikk så rett frem han kunne, andremann guidet med kompasset og tredjemann korrigerte med GPS. Slik bar det av gårde inn gjennom tåka, som for øvrig kom og gikk. Men vi så ikke hytta vi siktet mot, før vi var ganske nærme.

Etter 3 timers gange i bløt snø var vi fremme ved Holmaskjer, en DNT-hytte som ligger som navnet tilsier, på en holme som stikker opp av breen, 1562 moh. Hele hytta hadde vi for oss selv og vi følte oss som «konger på haugen». For et sted! Det ble et kongemåltid med lapskaus til hovedrett og fruktcocktail blandet med fersken til dessert. Og kaffe!

Det var lyst hele natten, tåka kom og gikk, men om morgenen var det klarvær og varm sol.

Vi synes det mangler et skilt ved hytta som viser hvilken retning man skal gå mot Odda. Vi tråkket avgårde i snøen og fant etterhvert noen varder og T-er som vi fulgte nedover gjennom den utrolige vakre dalen, som førte oss videre ned til Tokheim ved Odd. Det var en veldig varm dag, nesten 30 varmegrader, så det var ikke mange som kom oss i møte opp de bratte bakkene denne sommersøndagen. (Kun 3).
Nede ved bilen på Tokheim ble det kroppsvask i bekken, før vi la i vei på den lange kjøreturen tilbake til Østlandet, men for noen fantastiske fosser det er syd for Odda! Og jammen smakte det godt med en iskrem i Røldal!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *