Breaking News

Bygdin rundt på 4 dager

0 0

Vi startet med to denne gang. Odd og Knut kjørte til Beito 18.09.2021, tok Slettefjellveien til Fleinsendin og fulgte veien til Olefjorden, der vi parkerte ved demningen. Etter flere turer med bæring av tunge sekker med klatretau og telt, ville vi gå raskt i terrenget, så vi hadde pakket lette sekker.
Været var grått, tåka hang over toppene, så en topptur ville vært utelukket likevel.
Rypejakta var i gang og det smalt så det ljomet fra nordsiden av Olefjorden.

OLEFJORDEN – YKSENDALSBU 11,2 KM, 4 TIMER

Odd foran hovedhytta Yksendalsbu
Odd foran hovedhytta Yksendalsbu

Første etappe gikk vestover til setergrenda Kvithaug, over elva Dingla, bort til passasjen mellom vannet Yksnin og Skjetnin som vestenden av Olefjorden kalles, videre opp til DNT-stien fra Bygdin. Derfra vestover til den selvbetjente hytta Yksendalsbu.
Hytta består av en hovedhytte og et anneks. I hovedhytta bodde det hyggelige paret Elisabet og Sven fra Oslo. I Covidtidene som rådet, valgte vi å overnatte i annekset, som var helt perfekt for to. Maten hentet vi i hovedhytta. Det var veldig bra orden i begge hyttene, takket være hytteverten fra Rogne.

YKSENDALSBU – FONDSBU 16,2 KM, 6,5 TIMER
Tjukk tåke denne søndagen i september. Høstfargene var ikke lett å skimte, ei heller neste varde. Vi tok følge med Elisabet og Sven opp den bratte lia bak hyttene, over fjellet vestover og ned til Vølodalen, der vi krysset elva på steiner uten problemer. Her måtte våre nye turvenner vade ved en tidligere anledning. En rast med mat og drikke etter krysningen av elva gjorde godt denne høstsøndagen, der tåke var litt mindre tilstede nede i dalen enn oppe i fjellet.

Fin varde i tjukk tåke. Foto: Sven Bjørne-Larsen
Fin varde i tjukk tåke. Foto: Sven Bjørne-Larsen

Da vi kom opp bakkene og gikk mot Dryllin var tåka så tjukk at Sven måtte frem med GPS-en flere steder så vi kunne finne veien. Et parti var fullt av større steiner, som vi måtte forsere. Deretter flatet det ut og det gikk slakt nedover til Eidsbugarden og DNT-hytta Fondsbu, der Solbjørg Kvålshaugen tok oss i mot i resepsjonen, slik hun har gjort med besøkende i 20 år.
Kvelden kunne bringe et utsøkt måltid med Tyinlam og med Solbjørg syngende skillingsvise.

Odd, Elisabet og Sven på Fondsbu
Odd, Elisabet og Sven på Fondsbu

FONDSBU – TORFINNSBU 20,1 KM, 6,5 TIMER
Stien er nå lagt om og fortsetter lenger langs stranden til Bygdin enn før. Vi fortsatte derfor videre langs stranden etter at stien tok av mot Gjendebu, under Høystakkane og bort til Galdebergodden, der stien gikk oppover på nydelig lettgått sti mot Langedalstjernet. Så fortsatte vi i tåka ned Langedalen til Bygdin, over ny bru, bort forbi Nybue og til Torfinnsbu. Denne etappen ville alle gå igjen, da den gikk på meget behagelig underlag. Myk fin sti!
I helgen før var Torfinnsbu full av folk, mens denne mandagen i september var det bare oss 4 i denne flotte hytta under Østre Torfinnstind.

Torfinnsbu med Østre Torfinnstind
Torfinnsbu med Østre Torfinnstind

TORFINNSBU – OLEFJORDEN – 22 KM, 6 TIMER
Etter en natt med regn og vind fra vest, klarnet det opp om morgenen og tinden bak oss var prydet med snø. Et veldig vakkert syn som fortalte oss at høsten og vinteren var på vei.
Vi satte avgårde på stien langs vannet mot øst og hadde vinden i ryggen. For første gang på turen hadde vi utsikt til fjell og åser rundt omkring og kunne nyte de flotte røde og oransje høstfarger som prydet bakker og åser.

En pause i ly av tømmerhytta på Hestevollen gjorde godt før vi fortsatte til Bygdin hotell, der vi fikk dagens første kaffekopp til nystekte vafler og kanelbolle. Hit var det 14 km, noe som gikk unna på 3,5 timer.
Ferden videre gikk til samecampen og stien vestover, først på samme sti som brukes til Bitihorn, så forbi vannet Seksin og på ubetydelig sti over til parkeringen helt øst ved Olefjorden etter 2,5 timer og 8 km.

Totalt gikk vi 69,5 km på 4 dager med sekker på ca 7 kilo.
Herlig å kunne lange ut på fine stier, en annen opplevelse enn topptur. Fin variasjon!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %