Breaking News

På ski over Hardangervidda

0 0

HARDANGERVIDDA FRA NORDØST TIL SYDVEST

Endelig fikk vi krysset Hardangervidda fra Bergensbanen til E-134, veien over Haukelifjell.

Fast innslag før påske har vært en tur på Hardangervidda. Etter at løypene er ferdig kvistet og før påsketuristene velter inn på turisthyttene, er Hardangervidda et eldorado for langtur på ski.
Ikke akkurat område for toppturer, men supert å lange ut over hvite vidder uten snøskredfare.

Klar for Bergenstoget
Klar for Bergenstoget

Værmeldingen var svært dårlig for søndag 27.03., med regn (!) og vind i kastene midt på tjuetallet. Avreise ble derfor utsatt til mandag morgen. Vi tok Bergenstoget til Haugastøl, vel vitende om at første etappe ville by på motvind, men at vinden ville løye utover i uka.

DAG 1: HAUGASTØL – KRÆKKJA
Fra togstasjonen bar det mot vinden i styrke 10 – 15 m/s på et føre som man sjelden møter så høyt til fjells. Regnbygene og senere frost hadde gjort underlaget til en glassert ruglete sementflate, der vi enkelte steder måtte sette på fellene for å gå bortover. Før vi dreide vestover på vannet Storekrækkja mot DNT-hytta Krækkja, måtte vi enkelte steder gå fiskebein mot vinden. Men vel framme var alt glemt hos de hyggelige bestyrerne.

Den betjente DNT-hytta Krækkja
Den betjente DNT-hytta Krækkja

DAG 2: KRÆKKJA – HALNE – STIGSTUV – SANDHAUG
Tung stigning opp over Halnekollen med tv-masta, isete ned til Halne for mer skismøring (og vaffel og kaffe), videre til Stigstuv, der vi hilste på bestyreren som var innom på snøscooter med proviant før åpningen om få dager, videre på flate vidda sydover i fint vær og på et par cm nysnø til Sandhaug. Vi logget 38 km på GPS`en og brukte 10 timer. Stor takk til den italienske kokken på Sandhaug som laget flott laksemiddag bare for oss den kvelden!

DAG 3: SANDHAUG – LITLOS
20 kuldegrader var det meldt om denne morgenen, men det ble bare halvparten og utover dagen ble det riktig så fint. En fantastisk dag! Sol, vindstille, tørr nysnø oppå isen, 2 lange pauser. Akkurat som man drømmer om før avreise!

Per og Odd koser seg på vidda i knallværet
Per og Odd koser seg på vidda i knallværet
På vei mot Litlos der løypa går forbi fjellet Holken
På vei mot Litlos der løypa går forbi fjellet Holken

DAG 4: LITLOS – MIDDALSBU
Overraskende drøy stigning opp før vi kjørte ned til vannet Kvenno. Mon tro det går an å gå rundt denne kollen? Videre sydover var terrenget helt annerledes enn lenger nord på vidda. Høye fjell på hver side med skavler som hang over kantene (uten at det var rasfare for de som følger kvistede løyper). Flott over Holmavannet og ned Vivassdalen. Her var det ingen andre turgåere. De andre vi tidligere hadde møtt skulle til Hellevassbu og Haukelister.
Middalsbu er en standard selvbetjent DNT-hytte med sikringsbu/anneks, som ligger meget pent til nederst i Middalen. Her hørte og så vi flust med ryper i området rundt hytta. Godt å komme på en ordentlig “hytte” etter 3 døgn på “hotell”. Nå måtte vi fyre opp, smelte snø og selv lage oss middag.

Middalsbu ligger vakkert til!
Middalsbu ligger vakkert til!

DAG 5: MIDDALSBU – AUSTMANNALIA VED E-134
Opp kl 6 for å rekke bussen hjem. Vi trodde ikke våre egne øyne på vei over det 10 km lange Valldalsvatnet. Snakk om lav vannstand! Her så vi stripa etter tidligere vannstand høyt oppe i lia og med store tjukke isflak som lå nedover fjellsidene. Midtveis måtte vi gå over et skruisparti som ga oss assosiasjoner om Børge Ousland på vei til Nordpolen. Lenger nede så vi demningen som en vegg som sperret dalen. Her nede nådde ikke morgensola frem, så vi gikk fort for å holde varmen i minst 10 kuldegrader. Så ble det vandring på vei ned til bussholdeplassen, der vi ankom et par timer før bussavgang med Haukeliekspressen tilbake til Osloområdet.

Flott 10 milstur!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %